Colofon

Deze podcast begon met een tweet.

Joost volgde Katinka op dat moment al geruime tijd. Problemen met passend onderwijs voor zijn eigen kind leidden tot een enorme nieuwsgierigheid naar de maatschappelijke consequenties van het fenomeen. Katinka’s bijdragen aan het publieke debat sprongen eruit omdat ze relevant en zinnig waren.

Katinka bleek een compleet logboek te hebben van de jarenlange verwikkelingen in ‘de zaak Vossius’. Een draaiboek was dat weliswaar nog niet helemaal, maar het bleek een geweldig startpunt om met betrokkenen in gesprek te gaan en hun verhaal achter het dossier te horen. Dat vormt de basis van deze podcast.

Dit is het verhaal van degenen die bereid waren het te vertellen. Het wordt echter onderbouwd met een enorm dossier vol correspondentie. Beweringen zijn gecheckt en andere betrokkenen zijn in de gelegenheid gesteld om een reactie te geven.

Tegen de tijd dat Joost dit verhaal op een rijtje had was hij zelf al veel te vertrouwd met het dossier om nog te kunnen beoordelen welke vragen een onbevangen luisteraar erbij zou stellen. Daarom nodigde hij Albertien Oppenheimer-Kockx uit als eerste luisteraar. Om die rol te kunnen vervullen werd Albertien vooraf zorgvuldig in het ongewisse gelaten over het verhaal. 

Het meisje van het Vossius is een opmerkelijke zaak, maar de problemen die in deze podcast naar voren komen zijn helaas verre van uniek. Duizenden kinderen en hun ouders lopen dagelijks tegen de grenzen aan die het onderwijssysteem hen stelt, en de gevolgen zijn vaak nog ingrijpender dan ze voor het meisje in dit verhaal al zijn. Zoals Joost in de podcast zegt: ‘Kennelijk zijn we niet in staat om te voorkomen dat kinderen deze dingen mee moeten maken.’ 

Deze podcast vraagt aandacht voor die kinderen en beoogt een gesprek op gang brengen. Waar gaat het mis, en hoe zorgen we dat we het beter gaan doen?


een podcast van

Joost van Egmond

uitgever

stichting Leerrecht

maker en verteller

Joost van Egmond

studiogast

Albertien Oppenheimer-Kockx

Met dank aan

Katinka Slump
Stephanie van den Berg
Karin van Ooijen
Marije Brinkhorst

Ieder die een deel van dit verhaal vertelde, 
met of zonder naamsvermelding, 
met of zonder microfoon

Illustraties

Suzan Hijink

Muziek

Improvisation III door Metyu, VKTRD en Ondro M
gebruikt onder CC BY-NC-SA 4.0